Brusinka nať řezaná
Kód: D23/1 K2 D23/251 D23/100 Zvolte variantuSouvisející produkty

Jablečník se používá k povzbuzení chuti k jídlu, zlepšení tvorby a odtoku žluče a posílení trávicího traktu. Čaj z jablečníku zmírní průjmová onemocnění a napomůže k uvolnění...

Nať černohlávku obecného má silné antibiotické a antibakteriální účinky. Napomáhá při jaterních a močových potížích, při použití v koupelích tlumí kloubní a svalové bolesti....

V lidovém léčitelství se nať jestřabiny používá ke snižování hladiny cukru v krvi u diabetu II. typu, podpoře a zvýšení činnosti mléčných žláz při nedostatečném vylučování mléka...

Vřes používáme k dezinfekci močových cest, jako protizánětlivý, močopudný a potopudný prostředek. Uplatňuje se při zánětech močového měchýře ve spojení se zvětšením prostaty a...

Dvouzubec stimuluje nadledvinky, urychluje metabolismus. Působí močopudně a potopudně. Má antialergické a antirevmatické účinky. Používá se při psoriáze, ekzémech, kožních...

Čekanka nať je vytrvalá, mléčící bylina i přes 1 m vysoká, která v prvním roce vyhání růžici listů, stonek vyrůstá obvykle až v roce druhém. Stonek větvený, poměrně slabý,...

Šalvěj lékařská je silně svíravá, antiseptická a protizánětlivá, proto se užívá při bolestech v krku, včetně angín, zánětů dásní, jazyka nebo vředů v ústech. V lidovém...

Česnek medvědí se v lidovém léčitelství používá podobně jako česnek kuchyňský, při zažívacích potížích, proti vysokému krevnímu tlaku a preventivně proti změnám cév vlivem...

Hluchavka snižuje místní dráždivost a působí jako mírně svíravý prostředek. Čaj z hluchavky má uklidňující účinek a podporuje spánek. Květy hluchavky mají také účinky...

Lemongrass neboli také voňatka je pro svou zajímavě pikantní chut tradiční ingrediencí asijské kuchyně. Ze sušených listů citronové trávy lze připravit osvěžující a mysl...

Česnek medvědí se v lidovém léčitelství používá podobně jako česnek kuchyňský, při zažívacích potížích, proti vysokému krevnímu tlaku a preventivně proti změnám cév vlivem...

Brutnák se můžeme používat vzevně například jako obklady kloubů nebo drobná zranění.

Odvar z listů borůvky se užívá zejména jako podpůrného prostředku při léčení mírné cukrovky, osvědčuje se při střevním kataru, žaludečních křečích, zánětu močového měchýře nebo...

Benedikt lékařský se dobře podílí na léčení poruch trávicího traktu, plynatosti, žaludečních a dvanácterníkových vředů, nemocí jater, žlučníku a slinivky břišní. Čaj z natě...

Bukvice se používá při poruchách trávícího ústrojí a při dyspepsii vzniklé nedokonalým trávením. Pomáhá při léčení bolestí hlavy vyvolané nervovým vypětím, k posílení...

Bedrník obecný zvyšuje sekreci sliznic, zejména horních cest dýchacích. Při onemocnění dutiny ústní a hrtanu používáme bedrník ve formě tinktury nebo nálevu. Zvyšuje sekreci...
Detailní popis produktu
Brusinka svými vlastnostmi příznivě napomáhá dezinfekci močových cest. V lidovém léčitelství se užívá při bakteriálních infekcích močového ústrojí. Používá se jako prostředek proti průjmu, k léčbě zánětů střev a přidává se do čajových směsí pro diabetiky. Podává se nejčastěji ve formě macerátu (droga se louhuje 8 hodin a před použitím se nechá projít krátkým, jen několika sekundovým varem). Velká podobnost brusinky s medvědicí lékařskou se projevuje i ve složení jejich obsahových látek, vlivem nižšího obsahu arbutinu je potřeba užívat vyšší dávky, avšak díky nižšímu obsahu tříslovin je chuť brusinkových listů příjemnější. Výrazné dezinfekční účinky vykazuje i prášek ze sušených plodů.
Použití brusinky
V lidovém léčitelství se list používá jako složka čajových směsí s močopudným a dezinfekčním účinkem, pomáhá obzvlášť při zánětech močových cest, výrazně působí při zánětech cest žlučových. Je vhodná jako mírný prostředek při průjmech a podobně jako borůvkové listy bývá součástí čajových směsí určených k léčbě cukrovky a při chorobách žlučníku.
Příprava brusinky
Nálev - čaj připravíme zalitím 2 čajových lžiček 1/4 l vroucí vody, pokud čaj připravujeme v konvici, přidáme 1 lžičku navíc. Ponechte zakryté 15 minut vylouhovat, poté přeceďte. Užívá se 3x denně. Z plodů brusinky se dají připravit kompoty, sirupy, marmelády a jiné.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.