Lžičník nať

Kód: C2/1 K C2/250 C2/100 Zvolte variantu
340 Kč 116 Kč 68 Kč od 68 Kč
Objednáno Skladem (2 ks) Na dotaz Zvolte variantu
Hmotnost
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Můžeme doručit do:
- 23.9.2020 - Zvolte variantu

Lžičník lékařský je nenápadná rostlina, se kterou se lze vzácně setkat i v naší přírodě. I když jste o ní možná ještě doposud neslyšeli, určitě stojí za to ji vyzkoušet a objevit její zajímavé vlastnosti. Rostlinu můžete využít nejenom jako léčivku, ale zkusit rovněž jako zelené koření v kuchyni.  

Detailní informace

Detailní popis produktu

Podpoří trávení a pomůže při paradentóze

Přestože nemá lžičník lékařský na rozdíl od některých jiných „slavnějších“ léčivek velmi široké spektrum zdravotně prospěšných účinků, své druhové pojmenování nezískal jenom tak a pozornost si rozhodně zaslouží. Pro léčbu se používají hlavě mladé listy, které obsahují množství tříslovin, hořčinů, enzymů, minerálních látek a vitaminů, z nichž mimořádný je obsah vitaminu C.

Mezi nejdůležitější léčivé vlastnosti patří:

  • celková podpora trávení, chuti k jídlu a příznivý vliv na činnost žaludku
  • močopudné a pročišťující účinky (používá se do hubnoucích bylinných směsí)
  • významné antiseptické vlastnosti, proto je vhodná jeho aplikace na špatně se hojící poranění pokožky nebo užití jako kloktadlo významně napomáhající při léčbě různých zánětů v ústní dutině, aftech, paradentóze, bolestech v krku a angíně (ideálně v kombinaci se šalvějí)

Skvělý prostředek na doplnění vitaminu C

Obsah vitaminu C v rostlině je skutečně významný a tento fakt neunikl ani našim předkům. Zvláště mezi námořníky byl lžičník lékařský proslavený jako vynikající prevence před onemocněním kurdějemi. Z toho důvodu si rostlinu brali s sebou na daleké plavby, a to buď v sušené formě, případně dokonce nakládanou a zkvašenou v sudech.

Pokud se nebojíte experimentovat v kuchyni, určitě stojí za to čerstvé listy rostliny vyzkoušet. Mají totiž nejenom zajímavý vzhled, ale rovněž specifickou palčivou až pikantní chuť. Jsou tak ideální pro neobvyklé oživení nejrůznějších salátů, posekané lístky lze použít do pomazánek a dalších pokrmů nebo jako zelené koření. Vzhledem k množství vitaminů a minerálů můžete bylinku využít i při přípravě v současnosti populárních smoothie nápojů. Zužitkovat lze v gastronomii nejenom listy, například nerozvinutá poupata je možné naložit do sladkokyselého nálevu, čímž vznikne zajímavá alternativa známých kaparů.

Použití lžičníku

Lžičník je výborným zdroj vitaminů, zejména vitamínu C, má celkově pozitivní vliv na trávicí systém a nechutenství, urychluje metabolismus, pomáhá redukovat váhu, jako kloktadlo spolu se šalvějí působí proti paradentóze, čistí krev.

Příprava lžičníku

Nálev- čaj -jednu lžičku zalijeme 1/4 l vroucí vody, zakryté necháme 15 minut vylouhovat. Užívá se 2-3x denně.

Nálev pro kloktání se připravuje přes noc ve vodě o pokojové teplotě. Ráno se nálev zcedí a může se používat.

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: